Belga atomrulett

 

A belga Doel atomerőmű 1-es reaktora szombaton ismét beadta a kulcsot, miután 3 nappal azelőtt újraindították egy korábbi meghibásodás miatt.

 

56888b0dc461887a1c8b45b9.jpg

 

A belga kormány már határozott arról, hogy a Belgium északi részén fekvő, csaknem 40 éve működő atomerőmű 1-es és 2-es reaktorának üzemidejét 2025-ig meghosszabbítja. A döntést az energiaellátásban bekövetkező kimaradások jelentős kockázatával magyarázták.

Mindeközben Németországban - ahol a nukleáris energia felhasználását fokozatosan visszaszorítják - már igencsak lengetik a vörös zászlót a lehetséges környezeti következményektől tartva. A német kormány már jelezte, hogy hivatalosan is "kritikai észrevételeket" fognak tenni a belga hatóságok és Brüsszel felé a belga atomerőművek működési biztonsága tárgyában, mivel a közelmúltban számos, időben egymást követő, aggasztó események történtek a belga nukleáris létesítményekben. 

És nem is alaptalanok a német aggodalmak: 

Múlt év november 1-jén robbanás volt, majd ennek következtében tűz ütött ki a Doel-i atomerőműben.

Doel 3-as reaktorát a reaktor falán felfedezett temérdek hajszálrepedések miatt 18 hónapra leállították, majd tavaly novemberben újraindították. Ezt követően néhány héttel az Electrabel vízszivárgás miatt ismét kénytelen volt leállítani a reaktor működését. Várhatóan január 6-án fogják megint üzembe helyezni.

A 4-es reaktor jelenleg teljes kapacitással üzemel, de a belgák ezzel a reaktorral is megjárták a kálváriát. 2014. augusztus 5-én szabotázst követtek el az erőmű területén, amelynek következtében mintegy 65 000 liter olaj szivárgott el mindössze 37 perc alatt. A turbinákban súlyos károk keletkeztek. A reaktort csak 2014. december 19-én tudták újraindítani, ám egy évvel ezelőtt mintegy 30 dolgozónak és alvállalkozónak megtiltották az erőmű területére való belépést. A nyomozás jelenleg is tart, de egyelőre senkit nem gyanúsítanak a szabotázs elkövetésével.

Múlt hónap közepén egy másik botrány is kipattant a belga atomerőművek kapcsán. Az Electrolabel december 15-én bejelentette, hogy a Tihange-i atomerőmű 2-es reaktorát  újraindítják 21 hónapos leállás után. A leállás oka az volt, hogy több ezer repedés jelent meg a reaktor falán, így a létesítmény biztonságos üzemelése igencsak kérdésessé vált. A Tihange-i atomerőmű 1-es reaktora december 18-án állt le automatikusan, miután tűz ütött ki az üzemi terület egyik épületében. Ezt a reaktort december 26-án sikerült újra üzembe helyezni. 

Mindezek ellenére ma a belga belügyminiszter azt nyilatkozta, hogy a közelmúltban történt automatikus reaktorleállások is mutatják, a biztonsági rendszerek működnek az atomerőművekben.

 

Források: 

http://www.lavenir.net/cnt/dmf20160103_00758623

http://www.dhnet.be/actu/belgique/le-reacteur-nucleaire-doel-1-s-est-arrete-tout-seul-568828c73570b38a57ef73ab

http://www.rtl.be/info/belgique/politique/prolongation-de-doel-1-et-2-doel-1-a-l-arret-cela-montre-que-les-systemes-de-securite-fonctionnent--783438.aspx

https://www.rt.com/news/327763-belgium-nuclear-reactor-offline/

https://www.rt.com/news/327457-belgium-nuclear-power-hendricks/

https://www.rt.com/news/326086-nuclear-reactor-relaunch-tihange/