Dánia világcsúcsot döntött a szélenergia-termelésben

Kétségkívül a szeles év is segített Dániának abban, hogy az energiatermelésének 42%-át szélerőművek fedezzék. Mindezt annak ellenére, hogy tavaly két nagyobb szélerőműparkot (Anholt és Horns Rev) is leállítottak.

kepkivagas.JPG

2014-hez képest, amely már önmagában rekord évnek számított a dán szélenergia-termelésben, tavaly 3%-os javulást mutatnak a hivatalos adatok. Lars Christian Lilleholt, energiaügyi miniszter jelentős előrelépésnek tekinti az eredményeket: "Remélhetőleg Dánia példaként szolgálhat más országok számára abban, hogy lehetséges egyszerre olyan ambíciózus zöld politikát folytatni, ahol a szélenergia és megújuló energiaforrások felhasználása kiemelkedő szerephez jut, illetve garantálni a villamosenergia-ellátás biztonságát és a versenyképes árakat."

Érdekesség, hogy 2015. szeptember 2-án Dánia kipróbálta, milyen egy egész napon keresztül - atomerőmű működtetése nélkül, kizárólag szélerőmű, napelemek, CHP-erőművek, illetve szomszédos importenergia útján - villamosenergiával ellátni az országot. Az egynapos akció pedig jó eredményeket hozott.

Ráadásul egy szeles júliusi napon Dánia szélerőművei nemcsak ki tudták szolgálni a villamosenergia igényeket, hanem a megtermelt villamosenergia 40%-át exportálták a környező országokba (Svédország, Norvégia, Németország). 

kepkivagas2.JPG

 
A dánok erős szélerőmű-telepítési programmal rendelkeznek, amelynek keretében 0,5 GW tiszta kapacitással bíró szárazföldi szélerőműveket és 1,5 GW kapacitású tengeri szélerőműparkokat létesítenek az évtized végéig, megduplázva ezzel jelenlegi kapacitásukat. Mindezek és a fenti eredmények fényében a dán kormány egyértelműen jó úton halad afelé, hogy 2020-ban már villamosenergia-termelésének 50%-át szélerőművei által fedezze.  

 

Források:

http://energinet.dk/EN/El/Nyheder/Sider/Dansk-vindstroem-slaar-igen-rekord-42-procent.aspx

http://www.theguardian.com/environment/2015/jul/10/denmark-wind-windfarm-power-exceed-electricity-demand

http://www.theguardian.com/environment/2016/jan/18/denmark-broke-world-record-for-wind-power-in-2015