Ma indíthatják újra a Tihange-i atomerőmű 1-es reaktorát


Múlt pénteken 22 óra 35 perckor tűz ütött ki a Tihange-i atomerőműben. A tűzoltóknak 20 perc alatt sikerült megfékezni a lángokat. Az atomerőmű 1-es reaktora automatikusan leállt. Az Electrabel csoport szóvivője szerint a tűz egy elektromos tápegységnél keletkezett, amely az atomerőmű nukleáris részétől teljesen elszeparált melléképületben található.

 tihange.jpg

 

 A Tihange-i atomerőmű a német határtól 70 km-re fekszik. A három reaktor közül az 1-es a legrégebben üzembe helyezett reaktor (1975), amelynek működését már idén le kellett volna állítani, ám a belga kormány 2012-ben úgy döntött, hogy 2025-ig meghosszabbítja az üzemidejét. 

Érdekesség, hogy az atomerőmű 2-es reaktorát éppen december 15-én indították újra 21 hónapos leállás után. A leállás oka az volt, hogy több ezer repedés jelent meg a reaktor falán, így a létesítmény biztonságos üzemelése igencsak kérdésessé vált. Nem beszélve arról, hogy a hírt követően Németországban felélénkültek az Tihange-i atomerőművel szembeni tiltakozások. A 2-es reaktort egyébként 2023. február 1-jén állítják le véglegesen. 

 

Források:

http://www.rtl.be/info/regions/liege/incendie-a-tihange-un-blesse-grave-et-l-un-des-reacteurs-nucleaires-mis-a-l-arret-780418.aspx

http://www.levif.be/actualite/belgique/tihange-1-devrait-redemarrer-mardi-apres-l-incendie-dans-la-partie-non-nucleaire/article-normal-442847.html?utm_campaign=Echobox&utm_medium=social&utm_source=Facebook