Várhatóan a Rosatom és a ChinaGuangdong fog versenyezni egymással Dél-Afrikában

power_cuts_p.jpgA dél-afrikai Energiaügyi Minisztérium ma jelentette be, hogy további atomerőművek építését tervezi annak érdekében, hogy legkésőbb 2029-ig 9600 MW energiát tápláljon majd az országos hálózatba. A Koeberg atomerőmű, amely egyben a kontinens egyetlen atomerőműve is, Fokváros közelében fekszik, és az ország energiafogyasztásának 4%-át fedezi. Jelenleg az ország áramellátási kapacitáshiánnyal küszködik, amely hátráltatja az ipari termelést, valamint nem ösztönzi a befektetési hajlandóságot sem.

 

A Pénzügyminisztérium októberben 200 millió randot különített el arra, hogy megvizsgálják az atomerőmű-építési terv költségeit, előnyeit, valamint hátrányait. Ugyanakkor Pravin Gordhan miniszter kijelentette, hogy a finanszírozási kérdéseknél mindig a költségvetési óvatosság elvét fogják szem előtt tartani, a döntéshozatalt pedig a költséghatékonyság és az átláthatóság fogja vezérelni. Az elemzők szerint azonban az atomprojekt több mint 1 trillió randba, azaz 66 milliárd dollárba fog kerülni, és a hangzatos nyilatkozatok ellenére szinte biztos, hogy a kivitelezési szerződésekről szóló döntéseket zárt ajtók mögött, a teljes nyilvánosságot kizárva fogják meghozni.

 

Az első új atomerőmű építésére vonatkozóan a közbeszerzési eljárást már most decemberben megindították. A hírek szerint a ROSATOM, illetve a ChinaGuangdong pedig máris érdeklődést mutatott a projekt iránt. 

 

Források:

http://thebricspost.com/south-africa-begins-nuclear-power-procurement-process/#.Vn__L_nhDIU

http://news.yahoo.com/south-africa-initiates-nuclear-power-procurement-process-132332875.html

http://www.sabc.co.za/news/a/ffb6dc004b17ecf7a314eb445cadceaa/SA-initiates-nuclear-power-procurement-process-20151227