Chile hite a megújuló energiaforrásokban

thumbnailimage_img.jpgChile új energiapolitikája impozáns célt tűzött ki maga elé: 2050-re az energia 70%-át megújuló energiaforrásokból fogja nyerni.  

Az Energia 2050 című új nemzeti terv megalkotásának fő célkitűzése volt egy olyan nemzeti minimum megfogalmazása, amelynek mentén egy hosszútávú energiastratégia rajzolódik ki, megadva a választ arra a kérdésre, hogy milyen típusú energiamátrix keretében kívánják a chilei energiatermelést 2050-ben biztosítani. 

Az új stratégia egyértelmű célként fogalmazza meg, hogy a chilei energiatermelésben a megújuló energiaforrások jelenlegi 11,7%-os arányát a következő 34 évben 58,3%-al megnövelje. Ennek kiegészítéseként meghatározza, hogy az áramkimaradások időtartama 2035-re ne haladja meg az évi 4 órát, 2050-re pedig az évi 1 órát azáltal, hogy a lakosság számára biztosítják az egyetemes és egyenlő hozzáférést a modern és megbízható energiaszolgáltatásokhoz. Mindezek mellett a stratégia külön elvárásként fogalmazza meg, hogy hosszú távon Chile a három legolcsóbb energiaszolgáltatást nyújtó ország egyikévé váljon. Ennek legfőbb oka, hogy az elmúlt 5 évben 30%-al nőtt az energiaszolgáltatások ára, mivel Chile az olaj- és gázigényének 90%-át importálja.  

Tekintettel arra, hogy Chile számos természeti erőforrással rendelkezik, a megújuló energiaforrások 70%-os aránya nem is tűnik megvalósíthatatlannak. A 4000 km-nyi tengerparti sáv, valamint az Energia 2050-ben előirányzott pénzügyi támogatás komoly lehetőséget biztosít az ország számára, hogy aktív szereplővé váljon a tengeri energiaforrások fejlesztésének területén. Az átviteli hálózatok tervezett integrációja és bővítése minden valószínűség szerint a geotermikus, illetve a szél- és napenergia termelési technológiák további térnyerését hozza. A stratégiában megfogalmazott szándék komolyságának bizonyítéka, hogy decemberben bejelentették, az Atacama-sivatagban építenének vízi erőművet három tartomány biztonságos és megbízható energiaellátása érdekében.

Chile az Energia 2050 tervben foglaltak megvalósítására már 17 ajánlatot kapott. Az EDF, a GDF Suez, az Acciona és az Abengoa SA decemberben szerződött a chilei kormánnyal. 

 

Források:

http://zeenews.india.com/news/science/chile-adopts-plan-to-raise-renewable-energy-use_1840185.html

http://www.greentechlead.com/renewable-energy/chile-to-increase-renewable-energy-use-29485

http://www.carey.cl/download/CLR2014.pdf

http://www.pv-magazine.com/news/details/beitrag/19-of-chiles-electricity-to-be-solar-in-2050_100021504/

http://renewables.seenews.com/news/land-leases-signed-for-8-16-gw-of-renewables-in-chile-506293